Berggids, wandelgids, IML

Wat doet een wandelgids?

In veel landen is het (beroepsmatig) begeleiden van wandelgroepen in de wet geregeld. En dat geldt met name voor de Alpenlanden. Dat is ook niet raar, want bij het wandelen in de bergen loop je nu eenmaal meer risico dan bij het wandelen in het Kralingse Bos. Het uitoefenen van het vak berggids of wandelgids is dan ook in de meeste Alpenlanden bij wet geregeld.

Globaal kun je gidsen in drie groepen verdelen. Aan de top van de pyramide staan de berggidsen, daarna komen de internationale wandelgidsen (International Mountain Leaders) en vervolgens heb je nog een grote groep regionale wandelgidsen. Wat is nu precies het verschil tussen die drie groepen?


Berggids

Een berggids is in de Alpenlanden een beschermd beroep.

Om berggids te worden moet je een jarenlange opleiding volgen. Waarvoor je ook niet zomaar toegelaten wordt. Voordat je aan de opleiding tot berggids begint, moet je al een enorme ervaring in de bergen hebben opgebouwd, goed kunnen klimmen en kunnen skiën.

Alle berggidsen zijn aangesloten bij de internationale gidsenbond UIAGM/IVBV/IFMGA. Berggidsen mogen commeciële tochten begeleiden, zowel in de zomer als in de winter.

De activiteiten die een berggids mag begeleiden, zijn zo goed als ongelimiteerd. Denk aan rotsklimmen, skitouren, expedities en het geven van alpine cursussen. Maar berggidsen begeleiden ook bergwandelingen en huttentochten.

International Mountain Leader

Een andere belangrijke internationaal erkende opleiding is de opleiding tot International Mountain Leader (IML).

Een IML is ook opgeleid om beroepsmatig (in zomer en winter) bergwandelaars door de bergen te begeleiden.

Bij berggidsen ligt de focus meer op klimmen en klimtechnische vaardigheden. IML's richten zich op bergwandelen en het beleven van de bergwereld.

Touw en andere materialen worden door IML's bij uitzondering ingezet om de veiligheid van de deelnemers te waarborgen.

In Nederland start ongeveer 1x in de drie jaar een opleiding tot IML. Mocht je deze opleiding met goed gevolg afronden, mag je in (zo goed als) alle Alpenlanden optreden als beroepsmatige begeleider van wandelgroepen.

Regionale wandelgids

In veel regio's van de Alpenlanden kun je een opleiding volgen tot wandelgids. Ook wel Wanderführer of Wanderleiter genoemd. De opleiding tot wandelgids bevat onderdelen die zich op techniek en veiligheid richt. Maar de focus ligt vaak op het opdoen van kennis over de regio (flora, fauna, geologie, cultuur en geschiedenis).

Het idee is dat een wandelgids zich meer bezig houdt met themawandelingen waarbij de wandelgids als inhoudelijke lokale expert optreedt.

Wat een wandelgids wel en niet mag, verschilt per land. In het algemeen kun je zeggen dat een wandelgids zijn of haar gasten mag begeleiden op wegen en (berg)paden. Zonder gebruik te maken van materiaal zoals touw. Dus ook geen klettersteigs.

En... heel belangrijk: beperkt tot de regio waar de wandelgids de opleiding heeft gedaan.Er is nog veel meer te vertellen over het professioneel, beroepsmatig begeleiden van wandelgroepen in de bergen. Op pad gaan met een erkende gids maakt je tocht niet alleen veiliger, maar ook veel interessanter. De gids weet vaak veel over het gebied waar je loopt en heeft een schat van ervaring die hij of zij met je kan delen. Zorg er in ieder geval voor dat je met een erkende gids op pad bent.