Meraner Höhenweg

De Meraner Höhenweg is een van de bekendste Höhenwege van Zuid-Tirol. Het is een tocht rondom de Texelgruppe op de grens van Italië en Oostenrijk. Zeer afwisselend. De ene dag lopen we door rustige alpenweiden en de andere dag zitten we in het hooggebergte. Op deze 8-daagse wandelreis zijn we 6 dagen onderweg op de Höhenweg en hebben we op de laatste dag nog tijd om het mooie Meran(o) te bezoeken.

We lopen de meeste dagen door het natuurpark Texelgruppe. Dit natuurpark is het leefgebied van reeën, gemzen, bergmarmotten en ook steenbokken. De bergmeren Spronser Seen en bekende drieduizenders zoals de Hohe Weiße maken het tot een veelzijdig berglandschap.

De tocht is ongeveer 90 km lang met als hoogste punt het Eisjöchl op bijna 3.000 meter. Een echte alpine route met regelmatig smalle bergpaden en zogenaamde Drahtseile (kabels die dienen om jezelf aan vast te houden). Maar we hoeven nergens te klimmen, te klauteren of andere spannende passages te overwinnen.

We starten vanuit een klein hotel in Dorf Tirol waar we ook weer zullen eindigen. Tijdens de tocht overnachten we in berghutten, pensions of eenvoudige hotelletjes die allemaal langs de route liggen.


 • Vertrekdatum

  30 september 2022

 • Aantal dagen

  8

 • Aantal deelnemers

  Deze reis is al vol

 • Moeilijkheidsgraad

  Medium

 • Kosten

  Vanaf € 1.020

Dick van der Reijden

Begeleider

Meran(o) is onze favoriete stad in Zuid-Tirol. Niet alleen omdat het er altijd warm is, maar met name door de mediterrane uitstraling, de relaxte sfeer en het feit dat je er zo heerlijk kunt flaneren langs de Etsch (de Adige). En we zijn in goed gezelschap, want keizerin Sissi kwam hier ook graag. Zelf vond ik het altijd heerlijk om bijvoorbeeld hard te lopen over de Tapeinerweg. Maar ik miste wel een beetje het echte berggevoel. Totdat we een keer de Meraner Höhenweg liepen! Ook daar zijn lieflijke bergpaden langs wijngaarden, maar het merendeel van de route ligt op serieuze hoogte en de meeste paden zijn echte bergpaden. En wat ik fijn vind, is dat onze Flo mee kan op deze tocht. Ik kijk er alweer naar uit om de Meraner Höhenweg te lopen.Van dag tot dag


Dag 1

Aan het eind van de middag komen we aan in Dorf Tirol (iets boven Meran). Bij het diner maken we kennis met elkaar en bespreken we wat we de komende dagen gaan doen.

 • Hoogtemeters

  790 hm

 • Looptijd

  5:30 uur


Dag 2

Vandaag lopen we naar Giggelberg. We gaan het eerste stuk met een kabelbaan waar we de auto de komende week laten staan. Vandaag lopen we onder andere over de beroemde Hans-Frieden-Weg. Een echt ‘bergsteig’ waarbij we regelmatig zogenaamde Drahtseilen ter ondersteuning tegenkomen. Later op de dag wordt het terrein wordt wat rotsachtiger en meer alpien en passeren we een aantal almen. In gasthaus Giggelberg, waar we overnachten, kun je ’s avonds nog gaan kijken naar het voeren van de ca 20 damherten die in het kleine wildreservaat bij de hut rondlopen.

 • Hoogtemeters

  560 hm

 • Looptijd

  5:30 uur


Dag 3

Het doel van vandaag is Dorf Katharinaberg. Onderweg komen we onder andere bij de ‘Schlucht der 1000 staufen’. Door de relatief nieuwe, 55 meter lange, hangbrug zijn het geen 1000 treden meer. Maar nog steeds een forse afdaling en ook weer een klim omhoog. Onderweg is er voldoende gelegenheid om te pauzeren en een drankje te nuttigen. Later op de dag verlaten we het brede dal van de Vinschgau en lopen we het smalle wilde Schnalstal in. Hierbij passeren we onder andere het zomerverblijf van Reinhold Messner (slot Juval).

 • Hoogtemeters

  950 hm

 • Looptijd

  5:00 uur


Dag 4

Vandaag lopen we het Pfossental in, een zijdal van het Schnalstal. Het Pfossental is tevens het begin van de Ötztaler Alpen. Aardig om te weten is dat er in het Pfossental meer gemzen en steenbokken leven dan dat er inwoners zijn in het hele Schnalstal. Dus… wie weet komen we nog gemzen of steenbokken tegen! Later op de dag lopen we over een zogenoemde Almerlebnisweg en komen we diverse informatieborden tegen over het landschap en het leven in het Pfossental.

 • Hoogtemeters

  850 hm

 • Looptijd

  6:30 uur


Dag 5

Vandaag is de sleuteletappe. Dat wil zeggen 6,5 uur lopen met 850 meter stijgen en maar liefs 1.300 meters afdalen. Maar het is ook de Koninginne etappe. We gaan het hoog alpine gebied van de Ötztaler Alpen en de Texelgroep in. De route wordt geflankeerd door machtige drieduizenders. Gelukkig is het technisch geen lastige etappe en het stijgen gaat geleidelijk. In de middag lopen we nog een stuk over een oude militaire weg waarna we aan het eind van de dag het dorp Pfelders bereiken waar we overnachten.

 • Hoogtemeters

  300 hm

 • Looptijd

  5:30 uur


Dag 6

Vandaag nemen we een lunchpakket mee, want we komen nauwelijks gelegenheden tegen waar we kunnen lunchen. De Meraner Höhenweg buigt nu langzamerhand af richting het Oosten en we lopen op lagere hoogten dan de eerste dagen door alpenweiden en dichte bossen. Nadat we Pfelders verlaten, lopen we langs de beek. Op de smalle terrassen zien we boerderijen liggen met daarnaast steile alpenweiden. Aan het einde van de dag lopen we pal zuid en hebben we een mooi uitzicht over het Passeiertal met onder ons St. Leonard in Passeier.

 • Hoogtemeters

  960 hm

 • Looptijd

  6:30 uur


Dag 7

We hebben een lange laatste dag voor de boeg. We lopen lager en passeren onder andere het laagste punt van de Meraner Höhenweg (780 meter). Daarna gaan we weer omhoog en lopen we afwisselend op bergpaden, bergweggetjes en asfaltLater op de dag worden de hellingen steiler en komen we incidenteel weer een staalkabel of een trappetje tegen. Aan het einde van de dag bereiken we Gfeis bereiken. Vanaf hier hebben we een mooi uitzicht op het Etschtal en de laagvlakte bij Merano. Een uurtje verderop dalen we al weer af naar Meran en bereiken we ons eindpunt.

Moeilijkheidsgraad

Deze wandelreis heeft een moeilijkheidsgraad van 'medium'. Concreet houdt dit in dat je 6 uur moet kunnen wandelen met maximaal 1.000 hoogtemeters. Een uitgebreide beschrijving over de moeilijkheidsgraden vind je op deze pagina.

Accomodaties

We slapen in eenvoudige berghutten. Soms op een meerpersoonskamer, maar soms ook op het lager. In de hutten zijn dekens en kussens aanwezig. Het is wel noodzakelijk om een slaapzak of een lakenzak mee te nemen. Eventueel kun je bij ons een lakenzak huren.

We hebben halfpension, dus het ontbijt en het diner is inbegrepen in de reissom. Niet inbegrepen is de lunch en zijn de drankjes die we onderweg en 's avonds nuttigen. Hoewel we alle dagen ook onderweg een hut tegenkomen, is het verstandig om een paar repen mee te nemen. Niet te veel, want je moet alles zelf dragen en bij iedere hut kun je nieuwe repen kopen.

Inclusief

 • Alle maaltijden vanaf de lunch op dag 1

 • Alle overnachtingen

 • Reisleiding

 • Eventuele transfers ter plaatse

Exclusief

 • Heen- en terugreis

 • Reisverzekering en/of annuleringsverzekering

 • Materiaal (eventueel via ons te huren)

 • Drankjes en snacks

 • Parkeergeld ( ca € 5 per dag) en kaartje voor de lift (circa € 8)

Materiaal

We wandelen in de bergen en dat stelt behoorlijk wat eisen aan het materiaal dat je nodig hebt. Onmisbaar zijn goede wandelschoenen (BC-schoenen), een goede rugzak die comfortabel op je rug zit en goede regenkleding. Een volledige paklijst voor dit soort huttentochten hebben we op onze website geplaatst.

Geruime tijd voor de start van reis sturen we je nog aanvullende informatie inclusief een paklijst. Het is mogelijk om bepaalde materialen zoals rugzak, wandelstokken, hoofdlampje bij ons te huren. Neem vooral contact met ons op als je hierover nog vragen hebt.
Wandelreis met garantie

Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. Je kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant.


De Texelgroep

De Texelgroep (Duits: Texelgruppe, Italiaans: Gruppo di Tessa of Giogaia di Tessa) is een subgroep van de Ötztaler Alpen in het Italiaanse Zuid-Tirol.

De bergketen wordt in het zuiden begrensd door de Adige in het dal Vinschgau, in het oosten door het Passeiertal en in het westen door het Schnalstal. Ten zuidoosten van de Texelgroep ligt de Italiaanse stad Meran. In het noordwesten is de subgroep gescheiden van de rest van de Ötztaler Alpen door de dalen Pfossental en Pfelderer Tal.

De hoogste bergtop van de subgroep is de Roteck (3.337 meter). De gehele bergketen is gelegen in het Naturpark Texelgruppe. Het Natuurpark Texelgruppe is met 334 vierkante kilometer de grootste van de zeven natuurparken in Zuid-Tirol.

De diversiteit van de flora en fauna maken de Texelgruppe bijzonder interessant. Een populaire berghuttenwandeling in het natuurpark is de ongeveer 90 kilometer lange Meraner Höhenweg (Meraner-bergweg), die rond de hele Texelgruppe bij Naturno/Naturns loopt. De hoogste plek van het pad ligt op bijna 3000 meter op de Eisjöchl.

Het natuurpark is het leefgebied van reeën, gemzen, bergmarmotten en ook steenbokken. De bergmeren Spronser Seen en bekende drieduizenders zoals de Hohe Weiße vormen een veelzijdig berglandschap. In het hart van het natuurpark Texelgruppe ligt het dorp Moos/Moso, uitgangspunt voor talrijke wandelingen. Ook vanuit het idyllische Pfelders/Plan of de dorpen Kuens/Caines, Riffian/Rifiano, St. Martin/S. Martino en St. Leonhard/S. Leonardo kun je het hele gebied verkennen.

Veel van de oudsher Duitstalige geografische benamingen hebben gedurende de italianiseringspolitiek ten tijde van het fascistische bewind van Benito Mussolini een Italiaans equivalent gekregen. De Duitse en Italiaanse namen worden thans door elkaar gebruikt.


 • Bergketen

  Texelgruppe

 • Adres

  Meran

 • Hoogte

  tot 3.337 m

 • Gebied

  334 km2

 • Hutten

  > 20

Spronser Seeen