Huttentocht rondom Cortina d'Ampezzo - Alta Via # 1

Deze korte huttentocht start en eindigt in Cortina d'Ampezzo. We lopen 6 dagen door het natuurpark Fanes-Sennes-Braies. Als we voldoende tijd hebben, beklimmen we vanuit de Faneshütte nog een van de toppen van het natuurpark. Verder lopen we 2 dagen door het enorme openluchtmuseum van de Lagazuoi en Cinque Torri. Met loopgraven, tunnels en barakken uit de Eerste Wereldoorlog. De laatste dagen lopen we via de Passo Giau (voor de wielerliefhebbers) en het pittoreske Lago de Federa terug naar Cortina.

Een groot deel van deze huttentocht lopen we over de Alta Via #1. De Alta Via 1, ook wel bekend als de Dolomiten Höhenweg #1, is een van de beroemdste wandelroutes van Italië. En de gemakkelijkste en meest populaire van de alta via die dwars door de Dolomieten lopen.

Dick van der Reijden

Begeleider

De Dolomieten zijn het favoriete gebergte van Dick. Hij komt hier al twintig jaar en geniet altijd weer van de Oostenrijkse Gemütlichkeit gecombineerd met de flair (en het goede eten) van de Italianen. De bijzondere rotsformaties van de Dolomieten maken het vervolgens helemaal af. Naast de wonderschone natuur en de fantastische uitzichten kom je in de Dolomieten nog veel restanten tegen van de gebirskrieg uit de Eerste Wereldoorlog. In Nederland weten we daar niet zoveel van. We kennen natuurlijk Ieper en Verdun, maar wat zich in Noord-Italië heeft afgespeeld is voor de meeste Nederlanders onbekend. Dit deel van de geschiedenis van Zuid-Tirol heeft al jaren de warme belangstelling van Dick en hij neemt jullie hier graag mee naar toe.


 • Vertrekdatum

  16 juli 2022

 • Aantal dagen

  6

 • Aantal deelnemers

  8

 • Moeilijkheidsgraad

  Medium

 • Kosten

  € 890

BeschikbaarheidStartdatumEinddatum
VOLOktober 2021Oktober 2021
VOL16 juli 202221 juli 2022Van dag tot dag


Dag 1

In de middag komen we aan bij ons hotel in Cortina d’Ampezzo. De deelnemers die op tijd arriveren, kunnen nog lekker even de stad in. Cortina is zeer de moeite waard en heeft nog steeds de allure van een mondain wintersportoord. 's Avond dineren we gezamenlijk en hebben we tijd om kennis te maken en de tocht te bespreken.

 • Hoogtemeters

  830 hm

 • Looptijd

  5:30 uur


Dag 2

We starten vandaag rustig en gaan met de kabelbaan de Col Drusciè op. Daarna volgen we een kort stukje de Alta Via #9. Al snel wordt het een echt bergpad. We blijven het pad volgen tot iets na een touwbrug (Ponte dei Cordes). Daarna draaien we een onverharde weg op die ons op eenvoudige wijze naar de Fanes Hütte brengt. De Faneshütte ligt in een erg mooi dal samen met de Lavarella Hütte. Een heerlijke locatie waar we, na de lunch, nog even de benen kunnen strekken.

 • Hoogtemeters

  1.000 hm

 • Looptijd

  5:30 uur


Dag 3

Vandaag gaan we van de Fanes Hütte naar de Rifugio Lagazuoi. We komen onderweg geen berghutten of almen tegen, dus we nemen een lunchpakket mee. We lopen vandaag ongeveer 5-6 uur. Eerst door het lieflijke Munt de Gran Fanes (‘Munt’ is het Ladin voor ‘alm’). We komen hier op de beroemde Alta Via # 1 en volgen deze höhenweg naar de Forcela dl Lech. Een eenvoudige pas, maar zeer indrukwekkend. Via een lang zigzaggend pad lopen we vervolgens naar beneden naar het Lago de Lagaciò. Een lieflijk meertje waar het goed pauzeren is. Nu rest ons nog een klim van 700 meter naar de Rifugio Lagazuoi. Vlak bij de hut zien we de eerste stellingen uit WO I (van de Oostenrijkers). De liefhebbers kunnen, met hoofdlampje, de stellingen en tunnels bekijken.

 • Hoogtemeters

  500 hm

 • Looptijd

  4:00 uur


Dag 4

Vandaag hebben we een rustige, maar interessante dag. We lopen vanaf de Rifugio Lagazuoi door de tunnels uit WO I naar beneden naar de Passo Falzarego. Onderweg stappen we kort uit de tunnel om de Cengia Martini te bekijken. Een kleine militaire nederzetting die de Italianen in WO I in de rotsband hebben gebouwd. Vanaf de pas lopen we omhoog naar de Rifugio Averau en de Rifugio Nuvolau (mooi gelegen bovenop de top van de Nuvolau). Na de lunch lopen we rustig door naar ons eindpunt, de Rifugio Cinque Torri. We zijn daar lekker op tijd, zodat we nog tijd hebben om het openlucht museum te bezoeken.

 • Hoogtemeters

  500 hm

 • Looptijd

  4:00 uur


Dag 5

Ook vandaag weer een relaxte dag. We lopen eerst een stukje omhoog en daarna een beetje op en neer, totdat we bij de Passo Giau zijn (onder andere bekend van de Giro d’Italia) op 2.240 meter hoogte. Nog steeds op de Alta Via #1, gaan we eerst nog een goede 100 meter omhoog en daarna gaat het voornamelijk naar beneden richting de Forcela Ambrizzola. Vlak voor de Forcela Ambrizzola is een begraafplaats uit het Mesolithicum . Na de forcela buigen we af naar het noorden en dalen we rustig af naar de Rifugio Croda da Lago, pittoresk gelegen aan het Lago de Federa.

 • Hoogtemeters

  60 hm

 • Looptijd

  2:30 uur


Dag 6

De laatste dag alweer. We vertrekken zo vroeg mogelijk zodat we lekker op tijd weer terug zijn in Cortina d’Ampezzo. Een behoorlijke afdaling, want we moeten van 2.050 meter terug naar 1.100 meter. Al snel na het vertrek dalen we af door het bos totdat we (op 1.410 meter) bij Rifugio Lago d’Ajal aankomen. Het grootste deel van de hoogtemeters zit er op. We lopen door totdat we de eerste nederzettingen bij Cortina inlopen. Vanaf Mortisa lopen we over de weg Cortina in en rond 11 uur zijn we weer terug bij de auto.

Moeilijkheidsgraad

Deze wandelreis heeft een moeilijkheidsgraad van 'medium'. Concreet houdt dit in dat je 6 uur moet kunnen wandelen met maximaal 1.000 hoogtemeters. Een uitgebreide beschrijving over de moeilijkheidsgraden vind je op deze pagina.

Accomodaties

We slapen in eenvoudige berghutten. Soms op een meerpersoonskamer, maar soms ook op het lager. In de hutten zijn dekens en kussens aanwezig. Het is wel noodzakelijk om een slaapzak of een lakenzak mee te nemen. Eventueel kun je bij ons een lakenzak huren.
We hebben halfpension, dus het ontbijt en het diner is inbegrepen in de reissom. Niet inbegrepen is de lunch en zijn de drankjes die we onderweg en 's avonds nuttigen.

Hoewel we alle dagen ook onderweg een hut tegenkomen, is het verstandig om een paar repen mee te nemen. Niet te veel, want je moet alles zelf dragen en bij iedere hut kun je nieuwe repen kopen.

Inclusief

 • Alle maaltijden vanaf de lunch op dag 1

 • Alle overnachtingen

 • Reisleiding

 • Eventuele transfers ter plaatse

Exclusief

 • Heen- en terugreis

 • Reisverzekering en/of annuleringsverzekering

 • Materiaal (eventueel via ons te huren)

 • Drankjes en snacks

 • Parkeergeld ( ca € 5 per dag) en kaartje voor de lift (circa € 8)

Materiaal

We wandelen in de bergen en dat stelt behoorlijk wat eisen aan het materiaal dat je nodig hebt. Onmisbaar zijn goede wandelschoenen (BC-schoenen), een goede rugzak die comfortabel op je rug zit en goede regenkleding. Een volledige paklijst voor dit soort huttentochten hebben we op onze website geplaatst.
Geruime tijd voor de start van reis sturen we je nog aanvullende informatie inclusief een paklijst. Het is mogelijk om bepaalde materialen zoals rugzak, wandelstokken, hoofdlampje bij ons te huren. Neem vooral contact met ons op als je hierover nog vragen hebt.
Wandelreis met garantie

Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. Je kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant.


De Dolomieten - Lagazuoi

Hoewel de Dolomieten geologisch gezien onderdeel zijn van de Alpen, zien ze er wel behoorlijk anders uit. Na het ontstaan van de Alpen (ca 110 miljoen jaar geleden) ontstonden diverse zeeën onder andere waar nu de Dolomieten liggen. De koralen die in deze zee groeiden, veranderden in dikke lagen kalk. Rond 50 miljoen jaar geleden werden deze kalklagen omhooggeduwd en vormden vanaf dat moment de Dolomieten. Kalksteen is een zachte steensoort die makkelijk erodeert. Dit is mede de reden dat je in de Dolomieten die kenmerkende steile wanden en scherpe pieken tegenkomt. Met als meest kenmerkende pieken de Drei Zinnen (Tre cime de Lavaredo).


 • Bergketen

  Naturpark Fanes-Sennes-Prags

 • Adres

  Passo Falzarego

 • Hoogte

  2.105 m

 • Gebied

  25.453 ha

 • Hutten

  10

Spronser Seeen