De Dolomieten highlights
Veel toeristen komen in touringcars naar Zuid-Tirol, en met name naar de Dolomieten, om een aantal highlights te zien. Vaak zijn ze er één dag en bezoeken ze de meest markante plekken. Daar hebben ze dan een (half) uurtje om foto's te maken.
Wij willen dat natuurlijk heel anders doen. We proberen wel de vier bekendste Instagram-plekken mee te nemen. We gaan vroeg op pad om de toeristenmassa's te vermijden. Of we bekijken deze Instagram-locaties vanaf een minder toegankelijke locatie.
Deze wandelreis heeft meerdere thema's. We beklimmen een aantal markante bergtoppen. Ideaal voor de reiziger die een forse fysieke inspanning zoekt. En we bezoeken een aantal plekken waar we teruggaan in de tijd en de Eerste Wereldoorlog nog tastbaar is. Al met al krijg je een mooi en compleet beeld van de Dolomieten. Het programma is altijd onder voorbehoud van het weer. Mocht er bijvoorbeeld veel sneeuw liggen, dan zien de dagtochten er anders uit. Want veiligheid gaat voor alles.

Begeleider
Zoals uit onze website wel blijkt, ben ik dol op de Dolomieten. Niet alleen vanwege de kenmerkende rotsformaties, maar ook omdat er zoveel historie ligt. Daar waar Nederland in de Eerste Wereldoorlog neutraal was, is er in het hooggebergte van de Dolomieten hard gevochten. De restanten van deze Gebirgskrieg zijn nog op veel plekken zichtbaar. Deze tocht langs de highlights van de Dolomieten is zeker mijn favoriet. Historie en fantastische uitzichten, gecombineerd met een forse fysieke inspanning.
- Vertrekdatum
3 september 2022
- Aantal dagen
7
- Aantal deelnemers
7
- Moeilijkheidsgraad
Zwaar
- Kosten
Vanaf € 1.050
Beschikbaarheid | Startdatum | Einddatum |
---|---|---|
VOL | 27 september 2021 | 2 oktober |
2 deelnemers | 3 september 2022 | 9 september 2022 |
Van dag tot dag
Dag 1
We ontmoeten elkaar in een klein hotel beneden in het Eisacktal. De deelnemers die op tijd zijn, kunnen nog een wandeling maken of het stadje Brixen/Bressanone bezoeken. Bij het diner maken we kennis met elkaar en bespreken we wat we de komende dagen gaan doen.
- Hoogtemeters
1.100 hm
- Looptijd
6:30 uur
Dag 2
We rijden in de ochtend het Villnößtal in. Het is een van de rustigere dalen van de Dolomieten. Voordat we echt op pad gaan, bezoeken we St. Magdalena met de St. Johannkirche en de Geissler op de achtergrond. Vanaf het Würzjoch (Passo delle Erbe) maken we een tour rondom de Peitlerkofel en beklimmen we ook de (kleine) Peitlerkofel. We eindigen weer op het Würzjoch waar we overnachten in de Ütia de Börz/Würzjochhütte.
- Hoogtemeters
1.400 hm
- Looptijd
7:00 uur
Dag 3
Vandaag rijden we naar de beroemde Pragser Wildsee. Vanaf daar beklimmen we de Seekofel. We volgen de bordjes van de Alta Via #1. Een van de Dolomieten Höhenwegen, die dwars door de Dolomieten loopt. Vanaf de Seekofel hebben we een fraai uitzicht op de Pragser Wildsee. We kunnen nog iets drinken in de Rifugio Biella/Seekofelhütte. Daarna wandelen we terug naar de Pragser Wildsee. Vanaf daar rijden we door naar onze volgende overnachting in Sexten.
- Hoogtemeters
1.200 hm
- Looptijd
6:00 uur
Dag 4
Vandaag starten in het vlakke Fischleintal. Via de Talschlusshütte stijgen we naar de Zsigmundyhütte. We lopen door rotsachtig terrein dat typisch is voor de Dolomieten. Via de Büllelejochhütte komen we bij de Dreizinnenhütte. Daar genieten we van het uitzicht op de iconische Drei Zinnen. In anderhalf uur dalen we 1.200 meter af naar de auto. En rijden we terug naar ons hotel in Sexten.
- Hoogtemeters
1.250 hm
- Looptijd
5:30 uur
Dag 5
Vandaag staat in het teken van de Eerste Wereldoorlog. We rijden via Cortina d’Ampezzo naar de Passo Falzarego. We lopen vanaf daar omhoog en na een half uur komen we uit bij de ingang van de tunnels van de Lagazuoi (Galleria del Lagazuoi). We volgen de tunnel ongeveer 1 km lang naar de Rifugio Lagazuoi. Na een pauze vervolgen we onze tocht langs een aantal stellingen van de Oostenrijkers. We lopen vervolgens over de Kaiserjägersteig naar beneden. Daar komen we uit bij het WO I museum op de Passo Valparola. Formeel is onze wandelgids niet bevoegd om door de tunnels en over de Kaiserjägersteig te gidsen. Dus vandaag worden we begeleid door een lokale berggids.
- Hoogtemeters
1.300 hm
- Looptijd
7:00 uur
Dag 6
Vandaag gaan we de Plattkofel op en overnachten we in een berghut. We starten heel relaxt met de kabelbaan naar Col Rodella en lopen dan over de beroemde Friedrich August Weg naar de de Plattkofelhütte aankomen. Daar begint het echte werk en lopen we tussen de grote keien door naar de top van de Plattkofel. We volgen dezelfde weg terug en lopen vanaf de Plattkofelhütte door naar het Mahlknechtjoch. Daarna stijgen we nog een keer 250 meter naar onze laatste overnachting: de Tierser Alpl Hütte.
Dag 7
Op deze laatste dag vertrekken we ’s ochtends vroeg vanuit de Tierser Alpl Hütte en lopen in 2 uur tijd via een zigzaggend bergpad naar beneden terug naar de auto.
Moeilijkheidsgraad
Deze wandelreis heeft een moeilijkheidsgraad van 'zwaar'. Concreet houdt dit in dat je tot 8 uur moet kunnen wandelen met maximaal 1.500 hoogtemeters. Een zeer goede conditie is dan ook noodzakelijk voor deze wandelreis. Een uitgebreide beschrijving over de moeilijkheidsgraden vind je op deze pagina.
Accomodaties
We slapen in luxe onderkomens met halfpension. Dus het ontbijt en het diner is inbegrepen in de reissom. Niet inbegrepen is de lunch en zijn de drankjes die we onderweg en 's avonds nuttigen. Hoewel we alle dagen ook onderweg een hut tegenkomen, is het verstandig om een paar repen mee te nemen. Niet te veel, want je moet alles zelf dragen en bij iedere hut kun je nieuwe repen kopen.
Inclusief
Exclusief
Materiaal
We wandelen in de bergen en dat stelt behoorlijk wat eisen aan het materiaal dat je nodig hebt. Onmisbaar zijn goede wandelschoenen (BC-schoenen), een goede rugzak die comfortabel op je rug zit en goede regenkleding. Een volledige paklijst voor dit soort huttentochten hebben we op onze website geplaatst.
Geruime tijd voor de start van reis sturen we je nog aanvullende informatie inclusief een paklijst. Het is mogelijk om bepaalde materialen zoals rugzak, wandelstokken, hoofdlampje bij ons te huren. Neem vooral contact met ons op als je hierover nog vragen hebt.
De Dolomieten
Vorming van de Dolomieten
De Dolomieten maken geologisch gezien deel uit van de Zuidelijke Alpen. De Zuidelijke Alpen liggen op de Apulische Plaat, een kleine tektonische plaat die naar het noorden beweegt en daarbij op de Europese Plaat botst, een beweging waardoor de Alpen zijn ontstaan. Het gesteente dat nu de Dolomieten vormt, is zo'n 60 miljoen jaar geleden gevormd door de lithificatie van riffen van koraal. Deze kalksteen ligt op een Paleozoïsche sokkel.
De oude, Paleozoïsche gesteenten werden aangetast door erosie en verwering, waarna eroverheen een pakket van rode zandsteen werd afgezet in het Perm. Deze zandsteen werd onder invloed van de hoge temperatuur bij vulkanisme gemetamorfoseerd tot kwartsieten. Het ganggesteente dat bij de vulkanische activiteit ontstond, is nog steeds waarneembaar. De Dolomieten lagen in het Mesozoïcum in een ondiep zeegebied aan de zuidkant van de Tethysoceaan, waar kalken en evaporieten (tegenwoordig te vinden als gips en steenzout) werden afgezet.
In het Trias was de zee ondiep en werden voornamelijk kalk en zand afgezet. Specifiek voor de Dolomieten waren de koraalriffen die groeiden in een zee ondieper dan 1,5 meter, wat plaatsvond in de vroege Jura. Door een continue tektonische daling van de zeebodem bleef het relatieve zeeniveau stijgen waardoor het koraal kon blijven groeien zodat dikke pakketten gesteente gevormd werden. Dit proces wordt aggradatie genoemd. Verdere vulkanische activiteit zorgde voor de vorming van dikes door het koraal en een laag lava over de koraalkalk heen. Hierdoor verhardde de koraalkalk en ontstonden er competente pakketten van maximaal 400 meter dik.
Tijdens de Alpiene orogenese in het Paleogeen kwamen de gesteenten omhoog. De lava is weg geërodeerd door gletsjers en de inslijting van rivierdalen. Het gedolomitiseerde koraal vormde vanwege de grote competentie een verhoging in het landschap en verkreeg door erosie de grillige vormen waar de Dolomieten bekend om zijn. De dalen in dit gebied zijn U-vormig, typisch voor gletsjerdalen.
- Bergketen
Dolomieten
- Adres
Zuid-Tirol
- Hoogte
tot 3.343 m
- Gebied
15.942 km2
- Hutten
> 50
